Danes delam – ker stavkam

V sredo, 18. aprila bodo v Sloveniji stavkali nekateri člani nekaterih sindikatov. Stavka bo dovolj obsežna, da večina javnih služb ne bo delovalo. Le najbolj nujne. Med nujne kategorije na primer ne spadajo vrtci. Zato bodo vzgojiteljice in vzgojitelji stavkali. Za kazen bodo 8 ur prisotni na svojem delovnem mestu. Tudi učitelji po šolah. Kar bo verjetno za njih še poseben izziv, saj sicer toliko časa v šoli le poredkoma preživijo. Preostanek službenega časa namenijo pripravam na pouk. Nimam ne volje ne živcev, da bi na tem mestu učiteljskemu cehu razlagal, kako moj delavnik v povprečju traja več kot 8 ur, domače priprave pa potekajo v mojem prostem času še posebej in hudo brezplačno.

Časnik Finance bo za sredo pripravil animacijo za vse otroke staršev, ki so zaposleni pri njih. Res lepo. Seveda zastonj. Starši, ki plačujejo vrtec, se bodo lahko pod nos obrisali za znižanje mesečnega vrtčevskega plačila.

[singlepic id=43 w=320 h=240 mode=watermark float=center]

Pa poglejmo njihove zahteve:

1. Umik nepravičnih ukrepov, ki razgrajujejo socialno državo.

Na moje presenečenje se v tej točki z vzgojiteljicami/sindikati celo strinjam. Seveda sem prepričan, da nimajo pojma o tem, kaj socialna država sploh pomeni, oziroma, da ne bom preveč nesramen: prepričan sem, da imamo diametralno nasproten pogled na to, kaj je socialna država.

Kot sem v svojih skromnih 33 letih spoznal, po sindikalno socialna država pomeni prelivanje od bogatih/sposobnim k revnim/nesposobnim. Kar na dolgi rok vodi v pogubo oziroma uravnilovka poskrbi, da je nesposobnih vedno več, sposobni pa se raje odselijo v “tople” kraje.

Meni pojem socialne države sicer predstavlja pomoč tistim, ki si res ne morejo sami pomagati. Recimo za invalide že 20 let ne znamo poskrbet, preprosto niso prioriteta. Niti nimajo glasu, da bi opozorili nase. Kljub temu, da se skozi loterijske bobne pretakal kar nekaj denarja, se ga precej porazgubi preden bi prišel v prave roke.

Trenutno torej pomagamo zdravim ljudem, ne pa ljudem, ki so pomoči potrebni. Zato za slednje zmanjkuje denarja, zdravi/nesposobni pa težijo k nespremembam, saj bi jim bolj realna socialna država odrekla tako lahkotne privilegije.

2. Ohranitev doseženih standardov kakovosti javnih storitev

Kot prvo, sam menim, da so standardi kakovosti javnih storitev pod vsako kritiko. Smo tipična birokratska država, kjer so javni postopki sami sebi namen, ne pa sredstvo za lajšanje življenja lastnih državljanov. Ravno tako menim, da imamo zaradi pomanjkanja konkurence slabo šolstvo (na vseh stopnjah), slabo zdravstvo … Kot klasična socialistična država ne morem izbirati ponudnikov za precej storitev, še več, drago plačujem slabe storitve. In smo že spet pri konkurenci. Če sem jaz državno podjetje in edini v Sloveniji ponujam obvezno storitev, ja lej ga zlomka, verjetno nisem tak kmet, da bom počil od dela. Plačan bom, če delam ali pa ne.

Kot drugo, če ni denarja za ohranjanje obstoječega standarda, se bo le-ta znižal. Boleča resnica, a tako pač je. Vsem se bo standard znižal. Prej ko se bomo s tem sprijaznili, manj težko bo. Lahko pljuvemo čez tajkune, Ameriko ali Angelo Merkel, nič ne bo pomagalo.  [stextbox id=”alert” caption=”V vednost!”]Najprej znižat standard, povrniti dolgove, potem pa začet postavljat temelje od začetka.[/stextbox] Sem pa vedno zato, da se krivce za krizo poišče, pripelje na Kongresni trg, potem naj pa ljudstvo V IMENU LJUDSTVA opravi svoje.

3. Brez odpuščanja in brez zniževanja plač javnih uslužbencev

Ja dio mio. Vem, kaj mi boste povedali: vi niste krivi za krizo. Ja seveda ste krivi. Sem jaz? Sem jaz tisti tajkun, ki je ves davkoplačevalski denar zagonil?!? Preveč stanete, zato vam je potrebno znižati plače, nekaj pa vas odpustiti. Ker vas je preveč. Jaz tudi nisem kriv pa imam že znižano plačo, do konca leta pa dvomim, da bo naša firma še tako številčna kot zdaj. Komu naj se zjokam? Komu naj jokajo tisti, ki bodo pri nas izgubili službe?!?

Kako ni jasno, da vas je toliko, da moramo vzeti kredit, da dobite plače. Pa kakšna gnila logika je to. In zdaj bi radi, ker vi niste krivi (pa ste!), da se v vaše plače ne sme nihče vtikat. Prokleta banda nesocialna. Da vas ni sram.

Kar stavkajte.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.