Čiščenje prenosnika in menjava termalne paste

Včasih se splača biti vsaj malo praktičen in kakšno stvar postoriti kar doma. Servisna ura računalničarja zna biti precej draga.

Že nekaj časa sem ugotavljal, da se mi prenosnik HP 8510p čisto preveč segreva. Tudi tišina mu ni bila vrlina. Dokončno mi je prekipelo (pa prenosniku tudi), ko se je pričel ugašat ob uporabi windows movie makerja. Okej, ta program se mi res ne zdi top of the top video editor, a je prenosnik kljub temu redno pokleknil.

Ker nisem ne prvi ne zadnji s tem problemom, sem pomislil, da bi bilo smiselno računalnik sčistit. Za to početje sem sicer že večkrat slišal. Stric Google mi je našel tako navodila za razdrtje prenosnika kot tudi dodatni nasvet, da je pametno vsake par let zamenjati termalno pasto nad procesorjem in grafično kartico.

In sem skočil po službi v Techtrade, kjer so mi prodali dejansko zelo malo tubico hladilne paste za prenosnika. Ostalo mi jo je samo še dobrih 95%.

[stextbox id=”alert” caption=”Opomba: prenosniku je garancija potekla!”][/stextbox]

Najprej sem na dnu odvil dva (zelo utrujena) vijaka, ki držita tipkovnico. (V bistvu sem bil zelo presenečen, ker sem vseskozi mislim, da se računalnik odpira spodaj.) Tipkovnica je v bistvu hudo na izi pritrjena s parimi štiftki. Vezje, ki veže tipkovnico z matično ploščo, izgleda še bolj bogo. A zgleda, da je ‘bogo’ dovolj za prenosnike. Ko tipkovnico odstraniš, se ti odpre pogled v notranjost prenosnika.

Odstranil sem ventilator in ga s fenom temeljito prepihal. En konkretni kosem prahu sem odstranil.

Nazadnje sem odstranil violinsko kovino, ki pokriva procesor in grafično kartico. Ne preveč nežno sem s starimi spodnjicami pobrisal preostanek prejšnje termalne paste in spet ne preveč nežno namazal novo. Navodila so bila jasna: 0,25 milimetra in čim bolj enakomerno. Šuuuur :).

Par minutk za sestavljanje računalnika nazaja in uala. Računalnik je postal tih in predvsem delujoč.

Mokre sanje vsakega resnega naprednega uporabnika računalnikov -> uporaba windows movie makerja -> je ponovno mogoča :).

Slikovna pomoč: klik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.