Kako sem tekel v tempu najhitrejšega maratonca

http://gty.im/456246776

Na letošnjem berlinskem maratonu je Kenijec (kakopak) Dennis Kimetto dobrih 42 kilometrov odtekel v rekordnih 2 urah 2 minutah in 57 sekundah. Pred leti sem v Berlinu v živo videl Gebrselasija na Potsdamer Platzu, par kilometrov pred ciljem, kako jo je žgal rekordu naproti. Mobilni posnetek je nekje na varnem na enem od zunanjih diskov, tako da ga verjetno nikoli ne bom več našel. Posnetek je dolg par sekund, še najlažje pa bi ga opisal z besedo ŠVUS, ki naj ponazarja hiter gib od leve proti desni.

Rekordni tek si lahko ogledate v celoti na spodnjem posnetku, lahko pa skočite na 2h11min in si ogledate finiš zmagovalca.

Razlog, da pacam skupaj tale prispevek, pa je neverjetni tempo teh maratoncev. Tempo je tudi za rekreativne tekače bistven tekaški podatek, bolj kot hitrost, predstavlja pa število minut, ki jih porabimo za kilometer.

Nekaj mojih povprečnih tempov:

  • najhitrejši uradni tek (tempo 4:30 min/km, razdalja 6 km, Poslovni tek Bled),
  • najhitrejši bevški tek (tempo 4:40 min/km, razdalja 14 km, Bevke),
  • maraton (tempo 6:11 min/km; razdalja  43km (bilo je deževno, idealna linija pa dobesedno mokre sanje), Berlin).

Kimetto je svoj letošnji berlinski maraton odtekel v tempu 2:57 minute na kilometer, najhitrejših 5 kilometrov pa je odtekel celo v tempu 2:50 min/km. Še podatek za netekače: povprečna hitrost je bila 20:38 km/h. Povezava.

Prejšnji teden sem želel stestirati na svojih nogah, kako izgleda tek v rekordnem maratonskem tempu. In itak, za slabih! par deset metrov se mi je uspelo spustiti celo na tempo 3:17 min/km. Po pravici povedano se je to zgodilo šele dan po prvem teku. Prvi poskus se je končal precej klavrno, razlog pa verjetno tiči v odličnem hot horse meniju.

Taki fenomenalni rezultati profijev me kot rekreativnega tekača ne pobijejo, ravno nasprotno, komaj čakam norca, ki mu bo uspelo maraton preteči pod dvema urama. Še več kot več: taki rezultati so odlična osebna vzpodbuda, da se spravim v svoje zmahane superge in jo užgem (zelo počasi in previdno) po PST-ju ali na Rožnik. Vseeno se približuje ljubljanski maraton, kjer bo tempo sicer popolnoma nepomemben. Samo da prilezem do cilja polmaratona in se splazim do nagrade – vrček hladnega točenega s sotrpini, najbližjo žlahto in svojimi najboljrajšimi.

Tek v tempu najhitrejšega maratonca bo že še prišel na vrsto…


Dodano: 13. 10. 2014
Na spletu sem našel res vrhunsko predstavitev, ki jo je pripravil Runner’s world. Govori o tem, pod kakšnimi pogoji bi lahko maratonski čas spravili pod 2 uri.
What Will It Take to Run A 2-HOUR Marathon?

En odziv na “Kako sem tekel v tempu najhitrejšega maratonca”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.