8. februar – kulturni praznik

France Prešeren and the first verse of the 7th...
Image via Wikipedia

Danes je 8. februar, kulturni dan. Na tak lep in sončen dan poslušam Iztoka Mlakarja, ki je včeraj prejel prešernovo nagrado, in Dragojevića.

Za Iztoka Mlakarja sem prvič slišal na tekmi z rolkami tam nekje pri Logatcu v začetku devetdesetih. V klubskem kombiju VSTK-ja (Vrhniški smučarsko-tekaški klub) ga je Zoki vrtel še na kaseti. Spomnim se tudi, kako Zoranovi sovrstniki navdušenja z njim niso znali deliti. No, meni je bil Iztok Mlakar že takrat vsaj taka faca kot Zoran. Ni nepomembno, da sem na tisti tekmi za nagrado prejel plastični predalnik za vijake in ostale male garažne predmete. Glede na to, da bi še danes težko zaflikal počeno gumo na kolesu, nagrada res ni bila posrečana. Fotr je bil nad predalnikom bolj navdušen.

Vela Luka (Chorwacja) widok z wzgórz
Image via Wikipedia

Za Dragojevića mi je še Dušan Drobnič, vrhunski serviser harmonik, povedal, da Oliver ni samo odličen pevec, pisec besedil, temveč tudi odličen pianist. Tudi brez tega podatka je Oliver nepogrešljiv partner pri teku. Mislim, da si bom ob službeni monitor napopal sliko Vele Luke, da bom lažje dočakal spomladansko jadranje. Letos naj bi se z avtom zapeljali še uro dlje (od Zadra, Sukošana, Biograda) vsaj do Splita. Moja želja je, da se zapeljemo v Velo Luko ob poslušanju tegale komada. Stal bom na premcu kot Leonardo na Titaniku. Tek sad vidin, što mi znači Vela Luka, more, ti… A si nor…

Danes je 8. februar – kulturni praznik. Priznam, slovenščino kot jezik imam zelo rad. Če imaš kaj za povedat, je slovenščina vrh glave dovolj lep in”kunštn” jezik za pisat. Pa čeprav res slovensko govori in piše morda le kakšen dober milijon ljudi na tem planetu. Precej žalostno. V duhu polpreteklega in današnjega časa zato borcev za obstoj kulturnega ministrstva res ne razumem. Oziroma jih razumem ravno zaradi tega. Če meniš, da kultura predstavlja steber vsakega naroda, potem se podaj pred Ministrstvo za šolstvo in ostale tegobe neodgovornih podtridesetletnikov in zahtevaj zelo dobro in funkcionalno rabo slovenskega jezika. Kaj ti bo vsa slovenska kultura, če ne znaš brati in pisati… Zato je trenutno slovenska kultura, ki se izvaja pod okriljem Birokracije za kulturo, le sama sebi namen. Zato bi vsi prvopodpisniki peticije proti ukinitvi ministrstva za kulturo izgubili povezavo do tega napajalnika. Odvisni bi postali od samega sebe. Verjamem, neudoben občutek. Vseeno slovenska kultura sloni na katolištvu in ne na protestantizmu, ki forsira odgovornost in individualizem. In ja, kultura je od iznajdbe denarja naprej ena največjih pralnic denarja. A je tako, Jurček Cekuta, svetovno znani pleskar.

In ker slovenski jezik v Sloveniji tako cenimo, smo si za kulturni praznik izbrali smrt slovenskega pesnika – Franceta Prešerna in ne njegovega rojstva.

Danes je 8. februar – dela prost dan.

Enhanced by Zemanta

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.